Звіт завідувача 2016/2017

12 червня 2017 року в Херсонському ясла-садку №18 Херсонської міської ради відбувся звіт директора. На зборах були присутні  члени колективу ясел-садка, батьки, громадськість.         

По  першому  питанню виступила  завідувач ясла-садка № 18 Щур Олена Анатоліївна: - Херсонський ясла-садок № 18 у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про мови», «Про охорону дитинства», Конвенцією ООН «Про права дитини», Положенням про дошкільний навчальний заклад України, власним Статутом. Освітня програма планувалась і проводилася згідно  програми виховання та навчання дитини від двох до семи років  «Дитина».

Організація навчально-виховного процесу здійснюється у межах Базового компоненту дошкільної освіти за програмою виховання та навчання дітей від двох до семи років «Дитина», якою педагогічний колектив забезпечений на 100 %.

Вихователями впроваджується авторські програми, розроблені методичним кабінетом при управлінні освіти «Наш рідний край», «Правова освіта дошкільнят», «Валеологічне виховання дітей дошкільного віку», ОБЖД, програма «Впевнений старт».

Соціальний склад сімей: повні сім’ї – 88 %; неповні сім’ї – 9 %; багатодітні – 3 %.

У 2016-2017 навчальному році ясла-садок відвідувало 211 дітей, функціонувало 9 груп –  3 групи раннього віку, 6 груп дошкільного вік

Педагогічним та технічним персоналом заклад забезпечений повністю. Плинність кадрів відсутня. Кількісний склад педагогічних працівників у порівнянні з минулим роком залишився сталим: 17 педагогів (з повною вищою освітою – 13 (76 %), базовою вищою освітою – 3 (17%), середньо-спеціальною – 1 (7%).  Якісний склад покращився на 12%: присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої категорії» 1 педагогу, відповідність раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «Спеціаліст вищої категорії» та присвоєння педагогічного звання «Старший вихователь» - 1 педагог. План курсової перепідготовки виконано на 100%.

Протягом  2016-2017  навчального року значна увага приділяється покращенню матеріально-технічної бази, яке відбулося за рахунок бюджетних та позабюджетних коштів.

Бюджетні кошти: замінено троє дверей – 4800 грн.; зроблено капітальний ремонт підлоги музичної зали – 65 000 грн.; зроблено капітальний ремонт даху (340 м2) – 110 000 грн.; придбано та встановлено пральну машину «Beko» -  12980  грн. ; замінено 21 вікно на металопластикові – 182 000 грн.; придбано комп’ютерну техніку –17120 грн.

Позабюджетні кошти: зроблено капітальний ремонт в музичній залі – 50000грн.; встановлено дзеркала в музичній залі (8 шт.) – 6300 грн.; придбано 1 бойлер – 2300 грн.; замінено 18 вікон на металопластикові - 48450 грн.; капітальний ремонт спальної кімнати – 137800  грн.; косметичний ремонт логопедичного кабінету – 1500 грн.; придбано 30 стільців для музичної зали –  6000 грн.

Постійно працюємо над питанням економного використання електроенергії: повністю замінено електромережу в музичній залі, встановлено світлодіодні лампи (18 шт.), придбано 2 люстри та 2 бра, встановлено енергозберігаючі лампи – 9619,38 грн.

За звітній період матеріально-технічне забезпечення закладу підвищилося на 25 %, предметне середовище зросло на 32%, ігрове на 35% , соціальне на 20%.

Будівля та територія ясла-садка утримується на належному рівні. Територія закладу має естетичний вигляд, достатньо озеленена, повністю огороджена, оздоблена квітниками, пофарбоване  ігрове обладнання на ігрових ділянках, висаджено квітники площею 123 кв.м, встановлено нове ігрове дерев’яне обладнання  (потяг, човник, автомобіль), пісочниці з кришками (7 шт.).  Для підтримання належного стану території систематично коситься трава, проводиться полив зелених насаджень, біляться дерева.

Належним чином у ясла-садку організована робота щодо навчання дітей основ безпеки життєдіяльності. Оформлені куточки безпеки, де зібраний весь демонстраційний матеріал, макети можливих надзвичайних ситуацій. За звітний період було проведено Тиждень пожежної безпеки, Тиждень захисту дитини в ході яких організовано навчання дітей та персоналу діям, в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Ці заходи сприяли тому, що рівень знань дітей щодо захисту свого життя і здоров’я, сформованості навичок безпечної поведінки дошкільника значно підвищився.

З жовтня місяця 2016 року на базі ясла-садка розпочав роботу логопедичний пункт для дітей старшого дошкільного віку, яким надається професійна допомога спеціаліста. Обстежено – 48 старшого дошкільного віку, з них – 33 мали потребу логопедичної допомоги.

На теперешній час 20 дітей відраховані з логопункту з виправленим мовленням, 13 дітей – проводиться робота щодо корекції декількох груп звуків

Серед батьків ведеться просвітницька робота щодо здорового способу життя: працюють консультпункти, у родинних куточках зібрані інформаційні матеріали з охорони життя дитини, поведінки в надзвичайних ситуаціях, рекомендації щодо організації відпочинку, загартування в домашніх умовах.

Медичний кабінет на 100 % забезпечений лікарськими засобами та виробами медичного призначення для надання медичної допомоги. Кожні півроку з метою обстеження фізичного розвитку вихованців здійснюються антропометричні вимірювання, в інформаційних куточках кожної вікової групи висвітлюються антропометричні дані, завдяки чому батьки можуть простежити за розвитком своєї дитини. Щороку організовується  поглиблений огляд дітей старших груп лікарями-спеціалістами. Огляд дітей на педикульоз проводиться щоденно вихователями груп та один раз на 10 днів медичною сестрою.

Значна увага приділяється організації санітарно-просвітницької роботи. Медична сестра систематично надає батькам консультації щодо організації раціонального харчування дітей вдома, профілактики кишкових і вірусних захворювань, загартовування дітей. Планомірно здійснюється повідомлення батьків та персоналу про наявність просвітницької літератури щодо діагностики та профілактики різноманітних захворювань.

Аналізуючи стан захворюваності дітей можна зробити висновки, що основні захворювання – це ГРВЗ, грип.   Середній показник захворюваності – 16 %. Це на 2 % менше ніж у минулому році.

Один раз на місяць дітей оглядав лікар-педіатр. Особливу увагу приділяли дітям, які стоять на диспансерному обліку. Діти випускники централізовано проходили медичне обстеження лікарів спеціалістів для вступу до школи. Два рази на рік дитячий заклад відвідали лікарі-стоматологи з плановим оглядом вихованців.

Організація раціонального харчування є однією з головних складових турботи про зміцнення здоров’я дітей.

За  період з 01.09.2016 р. по 31.05.2017 р. середній показник виконання норм харчування виконано  на 86%, що на 3 % більше ніж у попередньому році. На 100 % було виконано яйце, хліб, масло вершкове, цукор, сметана, сир твердий. На 94 % - м’ясо, картопля, борошно.

Основні напрямки освітньо-виховної роботи:

  • Формування національно-патріотичного виховання дошкільнят в умовах сьогодення;
  • Сприяння формуванню здорового способу життя через призму валеологічного виховання;
  • Розвиток комунікативної компетенції дошкільнят засобами художньо-мовленнєвої діяльності;
  • Впровадження казкотерапії, як інноваційної діяльності в дошкільному закладі.

Навчально-виховна робота планувалася і проводилася за програмою навчання та виховання дітей від двох до семи років «Дитина». Протягом навчального року проведено 4 педагогічні ради, 4 тематичних і 1 комплексне вивчення стану життєдіяльності дошкільнят, 2 семінари-практикуми,                12 тематичних консультацій для педагогів і понад 30 для батьків. Робота педагогів направлена на вдосконалення методів і прийомів запропонованих програмою, розповсюдження кращого педагогічного досвіду, зросту професійної майстерності, тощо. На виконання рішень педагогічних рад протягом року проведено 10 індивідуальних та 12 групових консультацій, 12 відкритих заходів. Усі заходи дали позитивний результат. Рішення всіх педагогічних рад виконано на 100 %.

Педагогічний колектив ясла-садка реалізує роботу щодо наступності в роботі зі школою. У планах з наступності була передбачена організаційно-педагогічна і методична робота та робота з дітьми і батьками майбутніх першокласників. На спільних заходах, педагогами вирішувалося питання підготовки дітей до шкільного навчання: методичне слухання, консультації, батьківські збори, відкриті заходи.

Для дітей щорічно проводяться екскурсії до школи: шкільний майданчик, бібліотека школи, комп’ютерний клас, шкільна їдальня. Організована робота дала змогу збільшити кількість дітей з високим та достатнім рівнем досягнення.  

Колектив ясла-садка здійснює соціально педагогічний патронат сімей, в яких виховуються діти, що не відвідують дошкільні заклади. З метою забезпечення умов для здобуття дошкільної освіти дітьми та надання консультаційної допомоги сім’ям в закладі створено банк даних дітей по мікрорайону, проведено облік неорганізованих дітей, розроблені заходи щодо охоплення дітей дошкільною освітою. Дітей п’ятирічного віку неохоплених дошкільною освітою, не виявлено.

У ясла-садку організовано додаткові платні послуги за бажанням батьків. Це спортивно-оздоровчий гурток «Малятко-здоров’ятко» (відвідування  склало 40 %). Окрім цього у закладі працюють безкоштовні гуртки з  художньої праці «Умілі ручки»,  «Казочка», які відвідують діти садових груп (відвідування склало 70 %).

Колектив ясла-садка постійний учасник конкурсів та заходів міста: майстер-клас з квілінгу до Дня народження Херсона, конкурс «Крок до зірок», конкурс художньої творчості працівників освіти «Весняна мозаїка», конкурс образотворчого мистецтва «Світ очима дітей», конкурс аплікацій «Україна – мій рідний край» в якому робота вихованців творчої групи «Умілі рученята» здобула ІІ місце.

Вихованці, педагоги та батьки закладу приймали активну участь в благодійних акціях «Волонтерська допомога воїнам АТО», всеукраїнській акції зі збору пластикових пляшок та кришок-закруток для виготовлення протезів воїнам АТО.

Через всю діяльність ясел-садка проходить тісний зв’язок з сім’ями вихованців. Правові відносини з батьками будуються на принципі комплексного підходу до розвитку дитини. Щорічно проводяться загальні та групові батьківські збори, круглі столи, Дні відкритих дверей, Клуб молодих батьків, спортивні розваги, свята, тощо. Відвідування загальних заходів склало 75%.  Батьки вихованців взяли активну участь у оформлені квітників та ігрового обладнання на майданчиках закладу.

Соціальний захист працівників ясел-садка знаходився на постійному контролі адміністрації та профспілкового комітету. За звітній період матеріальну допомогу отримало 4 людини на суму 2000 грн., на культурно-масову роботу виділено 8100 грн.

Протягом навчального року педагоги ясла-садка відвідували методичні об’єднання міста (75%) за планом міського методичного кабінету.

Робота ясел-садка № 18 висвітлювалася у таких засобах масової інформації: на сайті управління освіти Херсонської міської ради, на оновленому  особистому  сайті ясел-садка № 18, ТРК «Скіфія».

Вивчення реального стану діяльності  показало, що у закладі поступово зростає і поліпшується навчально-методична та матеріально-технічна база, проведення поточних та косметичних ремонтів забезпечує безпечне функціонування закладу. Зростає професійна майстерність педагогічних кадрів, удосконалюється система управлінської діяльності, планомірно здійснюється робота щодо організації охорони життя і здоров’я учасників навчально-виховного процесу, медичного обслуговування вихованців.